Bisværme og hvepse
Bisværme:
Sværmning er biernes måde at formere sig på, ofte sker sværmningen umiddelbart efter at rapsen er afblomstret. Har foråret været køligt ser man ofte mange bisværme på denne tid.
Har du fået besøg af en bisværm i haven, så kan foreningens "Sværmhentere" som regel hjælpe dig af med den, uden beregning.
Nogle gange sker det dog, at sværmen har sat sig et sted, hvor det er umuligt at nå den, f.eks. højt oppe i et træ, eller i en hulmur. Her må biavleren desværre nogle gang opgive og enten lade sværmen sidde, eller slå den ihjel med insektgift.
Hvepsebo:
Senere på sommeren, får vi ofte opringninger fra mennesker som tror de har fået besøg af en bisværm; men ofte viser det sig, at der er tale om en hvepsebo.
Nogle af vore sværmhentere, vil ofte, mod betaling, hjælpe dig af med hvepseboet. Desværre kan det også her ske at der er tale om en placering, som gør det umuligt at få adgang til at fjerne boet.
På sværmhenterlisten, kan du se hvilke biavlere som også påtager sig at fjerne hvepsebo. Husk at biavleren som regel vil tage betaling for at fjerne et hvepsebo.
Sværmhenterlisten
Navn | Postnr | Bynavn | Telefon | Bisværme |
Hvepse- fjerner |
Børge Iwers | 6100 | Haderslev | 2346 8824 | Ja | ?? |
Morten Roest | 6100 | Haderslev | 2087 5913 | Ja | Ja |
Poul Thomsen | 6100 | Haderslev | 5153 5402 | Ja | ?? |
Poul Larsen | 6500 | Vojens | 2160 2165 | Ja | Ja |
N. Ejnar Christiansen | 6500 | Vojens | 3027 4307 | Ja | ?? |
Opskrifter med honning
Her bringer vi opskrifterne på retter med honning fra ét af vore "Mad med honning arrangementer"
Laksepaté:
Til 4 personer skal der bruges:
-
350 - 400 gr. fersk laks uden ben og uden skind
-
2 æg
-
1 spsk. mel
-
1 lille løg
-
1 tsk. timian
-
salt og peber 1/4 l mælk
Laksekødet hakkes i en blender, salt peber og det finthakkede løg kommes i og røres. Mel, timian og mælken kommes i lidt af gangen
Hvis farsen er for fast tilsættes resten af mælken. Farsen skal være lind, der kan evt. tilsættes lidt mere mælk hvis farsen synes for fast.
Farsen kommes i en passende form (lille) Bages i vandbad i forvarmet ovn ved 180 gr. i ca. 30 min. Skal mærkes fast.
Serveres med honningmarinerede urter.
Honningmarinerede urter:
Til 4 personer skal der bruges:
- ½ Gullerod
- ½ Persillerod
- 4 stk. Rosenkål
- evt. andre rodfrugter
Gullerødder, persillerod og evt. andre rodfrugter skæres i meget tynde strimler
Rosenkålen skæres i 2 halvdele og skæres derefter i så små stykker som muligt
De strimlede rodfrugetr lægger herefter i marinaden i 1-2 timer
Marinade:
-
½ dl. olie
-
1 tsk. honning
-
1 tsk. salt - lidt peber
-
1/4 tsk eddike, Balsamiko - Vineddike
Langtidsstegt lyngkylling med honning:
-
1 kylling ca. 1500 gr. ( Øko - landkylling
-
1 potte lyng i blomst
-
3 - 4 spsk. god honning
-
1 - 2 spsk. olivenolie
-
1 hvidløg
-
salt og sort peber fra kværn
-
500 gr. solmodne tomater på stilk
Mariner kyllingen i lidt hakket lyng, honning, salt og peber
Skær citronen i kvarte og put citron, og et helt hvidløg ind i kyllingen.
Kyllingen steges herefter i ovnen ved 120 gr. i 3 - 4 timer, læg tometerne ved siden af kyllingen og lad dem stege med
Kyllingen pensles med flydende honning 15 min før serveringen og temperaturen høves til 225 gr.
På denne måde fås en meget saftig kylling, skindet bliver sprødt og gyldent.
Serveres med bagte tomater og de stegte rodfrugter.
Jordskokke Chips:
Jordskokker helst så tynde som muligt, vaskes grundigt og skæres i tynde skiver og tørres på papir.
Herefter steges de i olie til de er halvt stegte, tages op og lægges på fedtsugende papir.
Steges herefter en gang mere til de bliver sprøde, tages op og drysses med salt
Side 4 ud af 5